logotipas
Kodėl artima giminystė kergiant kavalieriaus karaliaus Karolio spanielius pavojinga veislei?

Moksliniai tyrimai rodo, kad daugumos šunų veislių giminystės lygis yra daug didesnis nei būtų laikomas saugiu žmonėms ar laukinių gyvūnų populiacijoms. Ne išimtis ir kavalieriaus karaliaus Karolio spanieliai, kurių populiacijos giminingumo lygis (F) yra 0,411 (pvz. kergiant brolį ir seserį, jų vaikų F būtų 0,25). Giminingumo lygis yra didelis ir kai kurių laukinėje gamtoje gyvenančių žvėrių, pvz. gepardų, ir dėl to pasaulio mokslininkai surėmę pečius ieško būdų jiems išgelbėti. O kas išgelbės kavalieriukus?

Pvz. gepardai yra tokie giminingi, kad gali priimti vienas iš kito odos transplantus, jų imuninė sistema neatpažįsta transplantuotos odos kaip svetimos, jie turi neįprastai paplitusį nevaisingumą, patiria labai didelį jauniklių mirtingumą, yra labai neatsparūs virusams ir t.t.

Panašios tendencijos stebimos ir kavalieriukų populiacijoje – daugėja sergančių autoimuninėmis ligomis, naujagimiai silpnėja… jau nebekalbu apie širdies ir neurologines ligas būdingas veislei.

Šiandien visi kavalieriaus karaliaus Karolio spanieliai yra kilę iš nedaugelio išgyvenusių antrąjį pasaulinį karą individų. 1940-1945 m. Anglijoje klubas užregistravo vos 60 šuniukų. Atrenkant veisimui šuniukus pagal morfologiją, dydį ir spalvą dar labiau susiaurėjo veisimui tinkama populiacija. Dėl to Anglijos klubas leido keliems veisėjams atsirinkti šunis veisimui iš karaliaus Karolio spanielių populiacijos (nežinantiems, tai karaliaus Karolio spanieliai ir kavalieriaus  karaliaus Karolio spanieliai yra dvi skirtingos veislės). Nepaisant kavalieriaus karaliaus Karolio spanielių paplitimo pasaulyje, veislė turi skurdoką genetinę įvairovę.

Daugelis veisėjų savo darbe siekia sustiprinti šuns „tipą“, kažkokį temperamento aspektą ir pan., daro savo veisiamiems šunims sveikatos tyrimus (dažnai daro daugiau, nei to reikalauja veisimo taisyklės) ir pagal tai parenka poras veisimui, tačiau artimos giminystės kriterijų laiko antraplaniu ar visai jo nepaiso. Yra ir drąsuolių kergiančių labai giminingus kavalieriukus.

Veisėjai, norėdami ilgalaikio teigiamo poveikio veislės populiacijai, turėtų atitinkamai koreguoti savo veisimo planus.

Taip pat skaitykite
Šunų katarakta – ar galima išvengti?
Katarakta apibrėžiama kaip lęšiuko drumstis. Akies lęšiukas paprastai būna skaidrus, permatomas, jis fokusuoja šviesos spindulius į tinklainę....
Kiek kainuoja šuniukas?
Kiek kainuoja vokiečių aviganis ar kavalieriaus karaliaus Karolio spanielis?  Kainos veislynuose gali labai skirtis. Kiekvienas veisėjas pats...
Dry Eye Syndrome
Kavalieriaus karaliaus Karolio spanielių ligos: sausų akių sindromas.  Veislynai dažniausiai atlieka veisiamiems šunims DNR tyrimus, kad išvengtų...