logotipas
Episodic falling sindromas

Kavalieriaus karaliaus Karolio spanielių genetinės ligos.

Episodic falling syndrome (EFS) – gal būt galima versti kaip epizodinio kritimo sindromas – unikalus genetinis kavalieriaus karaliaus Karolio spanielių sutrikimas. Šios veislės šunims jis nustatytas dar 7-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Nežinoma jokia kita šį sindromą turinti veislė. Epizodinio kritimo sindromo priežastis – viena recesyviojo geno, susijusio su neurologine funkcija, mutacija.

Episodic falling sindromo požymiai
EFS simptomų būna įvairių, bet visi jie laikomi susijusiais su šuns raumenų negebėjimu atsipalaiduoti.
Kavalieriui treniruotės metu, susijaudinus arba patyrus stresą šuns galinės kojos staiga netenka lankstumo, šuo jas nenatūraliai tiesia ir lenkia lyg jos būtų sustingusios – vaizdas primena kiškio šokinėjimą. Šuo gali išlenkti nugarą, dažnai ima inkšti. Taip pat viena ar kelios galūnės gali būti pernelyg tiesiamos. Šuo gali parkristi bėgdamas. Paprastai šuo visiškai praranda koordinaciją ir susmunka ant šono ar snukio. Susmukęs kavalierius gali laikyti priekines kojas virš galvos. Kai kuriais atvejais simptomai būna panašūs į elgesį tykant grobio: galva laikoma prie žemės, o galinė kūno dalis pakelta į orą. Sunkiausiais atvejais šuns galva gali būti laikoma taip žemai, kad užpakalinė dalis per ją persiverčia kūliu. Nuo šio sindromo kenčiančiam kavalieriui tokie simptomai gali pasireikšti tik jam susijaudinus ar patyrus stresą, bet kartais priežastis būna ir ne stresas.
Kartais klaidingai manoma, kad šuniuką ištiko epilepsijos priepuolis, nes išoriškai šuns būklė yra tikrai panaši. Kaip atrodo EFS priepuolis, kurio metu šuo labai kankinasi, galite pamatyti čia: https://www.youtube.com/watch?v=LTuKF2DeJ4I

Tokių priepuolių metu kavalierius nepraranda sąmonės, jo protinė būklė išlieka normali. Techniškai toks susmukimas nėra priepuolis, nors ir gali taip atrodyti. Šuo, atrodo, suvokia, kas su juo vyksta, aiškiai regi, tačiau praranda kūno valdymą. Po to šuo dažniausiai atsigauna gana greitai, jis atsistoja ir elgiasi lyg nebūtų nutikę nieko neįprasta. Tačiau jei iškart po atsigavimo kavalierius vėl imsis fizinės veiklos, tai gali sukelti kitą priepuolį.
Yra žinoma atvejų, kai sunkią šio sindromo formą turinčius kavalierius ištikdavo pasikartojantys, ilgi šio sindromo priepuoliai, šunys net gali patirti negrįžtamų neurologinių traumų ir nesugebėti atsigauti nuo priepuolių. Yra žinoma net keletas atvejų, kai kavalieriams teko atlikti eutanaziją, kad būtų nutrauktos dėl šio sutrikimo patiriamos nuolatinės kančios.
Episodic falling sindromo nesunku išvengti

EFS – neprogresuojantis sutrikimas, kuris gydant dažniausiai sušvelnėja, be to, nepastebėta, kad dėl šios ligos sutrumpėtų šunų gyvenimo trukmė, tačiau paprastais veisiamų šunų tyrimais galima būtų išvengti jų palikuonių kančios.
Ši liga yra įgimta. Ją perduodantis genas nesunkiai nustatomas atliekant šunims, kuriuos ketinama veisti, DNR tyrimus. Jei šuniukų tėtis ir mama neturi šio geno, tai nei vienas vados šuniukas nesirgs šiuo sindromu. Nesirgs ir šių šuniukų vaikai, anūkai ir t.t. T.y. jei jums veisėjas sakys, kad šuniukų tėvai nėra patikrinti dėl šios ligos, nes jų seneliai buvo patikrinti, būkite ramūs, vadinasi ligai plisti kelias buvo užkirstas jau anksčiau. Tuo įsitikinti galite paprašę genetinių tyrimų išrašus arba patikrinę įrašus šuniuko kilmės dokumentuose. Prie šuniuko tėvų, senelių ar prosenelių vardų bei titulų turėtų būti įrašas DNA – „EF clear“ arba „EF free“.
Atlikti genetinį tyrimą galima JK laboratorijoje Animal Health Trust (internetinis adresas – aht.org.uk). Šuns seilių mėginys į laboratoriją yra siunčiamas paštu. Seilių mėginį jums siuntimui paruoš veterinaras. Iš anksto internetu sumokėję už paslaugas, tyrimo rezultatų sulauksite el. paštu per kelias savaites. Yra ir kitų laboratorijų atliekančių genetinius tyrimus.

Parengta pagal cavalierhealth.org

Taip pat skaitykite
Rudos dėmės ant kavalieriuko galvos legenda
Ar žinojote rudos dėmelės ant blenheim spalvos kavalieriaus karaliaus Karolio spanieliaus galvos legendą? Turiu omenyje tą rudą...
Dažniausios šeimininkų daromos klaidos
Kokių esminių klaidų nepridaryti tik parsivežus naują šeimos narį namo? Pabandysiu paaiškinti keliomis situacijomis. 1 situacija: šuniukas pabėga...
Kodėl tokie brangūs šunys veislynuose?
Kaip rašė vienas komentatorius FB, LT veisėjai išprotėję dėl kainų. Kosmosas kiek jų šunys kainuoja! Tai štai...